Lab automation: efficiëntie en precisie in voedselanalyse

In de wereld van laboratoriumtechnologieën zorgt Digitalization voor een belangrijk stukje lab automation, ook wel lab automatisering. Zo waren onze specialisten bijvoorbeeld betrokken bij een project waarin lab automation werd ingezet voor het automatisch verwerken van voedselmonsters en het uitplaten van deze monsters op 3M Petri schaaltjes.

 

Wat is lab automation?

Voordat we verder gaan, laten we eerst eens kijken naar de definitie van lab automation, oftewel lab automatisering. Lab automation verwijst naar het gebruik van geautomatiseerde systemen en apparatuur om verschillende laboratoriumtaken efficiënter en nauwkeuriger uit te voeren. Dit kan variëren van eenvoudige handelingen zoals monsteridentificatie en pipetteren tot complexe processen zoals DNA-sequencing of high-throughput screening.
Eén gebied waarin lab automatisering veel toegepast wordt, is de voedselindustrie. Voedselanalyse is een cruciaal onderdeel van kwaliteitscontrole en veiligheid in de voedingssector. Het handmatig verwerken en analyseren van grote aantallen monsters kan echter tijdrovend zijn en foutgevoelig. Hier komt lab automatisering om de hoek kijken.

 

Digitalization heeft de tools in huis

Het automatisch verwerken van voedselmonsters maakt gebruik van robotisering in de vorm van geavanceerde robotsystemen, die geprogrammeerd zijn om specifieke taken uit te voeren, zoals monsteridentificatie, menging met reagentia en het uitplaten van monsters op agarplaten.
Een interessante ontwikkeling binnen lab automation is het gebruik van filmpjes in combinatie met 3M Petri schaaltjes. Door middel van camera's kunnen beelden worden vastgelegd tijdens het uitplatenproces, wat resulteert in een visueel logboek van de monsterverwerking. Deze filmpjes kunnen later geanalyseerd worden om eventuele fouten te detecteren of om de kwaliteit van het proces te verbeteren. Digitalization heeft in projecten voor o.a. Eurofins, Lavetan, Qlip, DTS en MCC gewerkt aan robots ten behoeve van lab automatisering.

 

Tellen van bacteriële en schimmelkolonies.

Naast het automatisch verwerken en uitplaten van voedselmonsters, speelt lab automation ook een grote rol bij het tellen van bacteriële en schimmelkolonies. Traditioneel gezien werd dit handmatig gedaan door laboranten, wat erg tijdrovend en subjectief kan zijn. Met behulp van geavanceerde beeldanalyse-algoritmen kunnen computersystemen nu automatisch kolonies identificeren en tellen op basis van hun vorm, grootte en kleur.

 

Efficiënt en precies

Dit heeft niet alleen geleid tot een hogere efficiëntie, maar ook tot een grotere precisie en reproduceerbaarheid in de analyse van voedselmonsters. Het automatisch tellen van kolonies maakt het mogelijk om snel resultaten te verkrijgen en om trends te detecteren in grote datasets. Dit is met name waardevol bij het monitoren van voedselveiligheid en het vroegtijdig detecteren van potentiële besmettingen.

 

Digitalization is jouw partner in lab automation

Lab automation is een continu evoluerend vakgebied met veelbelovende ontwikkelingen op komst. Met verdere vooruitgang in robotica, beeldanalyse en gegevensverwerking zullen we steeds meer geautomatiseerde systemen zien die ons helpen bij complexe laboratoriumtaken. De toekomst ziet er dus zeer veelbelovend uit voor lab automatisering. In de voedingsindustrie en andere vakgebieden. Digitalization is jouw partner in lab automatisering en maakt gebruik van moderne technologieën en technieken, zoals Matlab, CodeSys, Python en wiskundige modellering.

 

Neem contact op met onze specialist

Heb je vragen of wil je graag een vrijblijvende offerte ontvangen voor ondersteuning in een lab automation project? Neem contact op met Digitalization voor professionele tips en doordacht advies op maat.

Mijn digitaal profiel

Download mijn CV, whitepaper en voorbeeldprojecten in een makkelijk printbare PDF


Download